Bullet journalen: ‘’Ik zou hebben gewild dat ik dit systeem eerder in handen had gekregen!’’

Bullet journalen is vooral in Amerika al enige tijd een enorme hype, maar inmiddels begint de bulletkoorts ook in Nederland te woekeren. Toch zijn er ook nog hordes mensen die geen idee hebben wat het is, wat je er mee kunt, hoe je je leven er niet alleen overzichtelijker door maakt, maar ook leuker en creatiever.

Mijn eerste trackers

Sinds ik in mijn kindertijd een Minnie Mouse-dagboek cadeau kreeg, ben ik verslingerd aan journalen. Wat begon met wat licht diepzinnige tekstjes over bezoeken aan opa’s en oma’s en het bijhouden van de dagelijkse suikeropbrengst, werd al snel aangevuld door tekeningetjes en de eerste pogingen tot handletteren. De dag dat ik 3-D letters ontdekte, staat nog altijd in mijn geheugen gegrift.

Ik begon bij te houden wat het weer die dag had gedaan, welk boek ik las, op welke New Kid on the Block ik mijn zinnen had gezet (ja, ik ben oud) en hoe leuk dan wel achterlijk ik mijn klasgenoten vond. De eerste trackers waren geboren.

Chaos

Maar hoe ouder ik werd, hoe chaotischer. Als student vond ik het heel erg lastig schema’s te maken en bij te houden, informatie in mijn hoofd stampen lukte vaak maar half, en dus blufte ik me grotendeels door mijn studietijd heen zonder ooit het gevoel te hebben dat ik iets goed had afgerond of er echt iets aan had gehad.

Er miste overzicht. Ik vond het bijkans onmogelijk een logische gedachtegang in stand te houden en had per dag gemiddeld veertien paniekaanvallen omdat ik mijn telefoon/sleutels/treinkaart/jas/muts/sok/boek kwijt dacht te zijn en/of ik er achterkwam dat ik was vergeten iets te doen/iemand te feliciteren etc… Kortom, mijn hele bestaan was behoorlijk stressvol en niet bepaald efficiënt omdat ik zoveel energie verspilde aan het proberen te onthouden van vanallesennogwat. Stel je een laptop voor met te veel pop-ups die het hele systeem vertragen, en je hebt een idee van de staat van mijn brein.

Dit klinkt nu allemaal vrij dramatisch. Lees het vooral met een komische noot. Het was soms bijzonder irritant en frustrerend en het is uiteindelijk best goed gekomen met me. Ik zou alleen hebben gewild dat ik dit systeem eerder in handen had gekregen!

Een geleidelijke verbetering

Pinterest is een van de digitale wormholes waar ik graag mijn sores vergeet en mijn talmgedrag de vrije loop kan laten. Ook is het de plek waar ik een jaar of twee geleden voor het eerst bullet journal-voorbeelden voorbij zag komen. Super intimiderende, bijna perfecte pagina’s, die me in eerste instantie vooral rete recalcitrant maakten. Och, weer zo’n hype, weer zo’n onzinnig opgeblazen fenomeen dat wel snel weer zou verdwijnen. Ik deed toch al praktisch hetzelfde? En hoe leuk het ook was om te doen, het hielp geen zier bij mijn gebrek aan organisatie en overzicht.

Ik kan me niet precies herinneren wat ervoor zorgde dat ik me er toch in ging verdiepen. Het moment waarop ik me overgaf en eindelijk meer duidelijkheid in mijn dagen wist te brengen is verdwenen in een of andere stoffige la van mijn geheugen, maar thank god dat ik het heb gedaan. Het is moeilijk uit te leggen wat bullet journalen zo anders maakt dan het bijhouden van een normale agenda en het vastleggen van van alles en nog wat in digitale apps. Het is een verandering in jezelf die niet meteen te zien of voelen is, maar een geleidelijke verbetering. Iets dat je jezelf op een leuke manier aanleert, waardoor het geen instant satisfaction geeft, maar op de lange termijn voor verbetering zorgt. Het zijn zoveel kleine dingetjes die samen een groot verschil maken.

Om te beginnen is bewezen dat analoog werken beter resultaat geeft dan dingen digitaal opslaan. Alleen al door dingen op te schrijven of uit te tekenen wordt het beter opgeslagen en heeft het meer effect. Als je vervolgens een systeem kunt gebruiken waarbij je deze dingen (lekker vaag, zometeen meer hierover) op een kort, maar krachtige manier analoog uit kunt werken, heb je dus al een veel grotere kans dat het blijft hangen.

Invulling geven aan je bullet journal

Om welke dingen het gaat? Dat is heel persoonlijk.
In de basis houd je een agenda bij, die je zelf opzet en vult met de dingen die voor jou belangrijk zijn. Denk aan afspraken, evenementen, vergaderingen, presentaties, schooldingen, sportdingen, sociale dingen, etc.

Door middel van verschillende keys, oftewel icoontjes, splits je evenementen, taken, belangrijke info en dingen als verjaardagen. Hierdoor heb je al veel meer helderheid. Omdat je keys gebruikt, kun je te noteren informatie bij korte beschrijvingen houden, oftewel bullets! Bullet is niet, zoals veel mensen denken, geïnspireerd door het stippenpapier dat voor het journalen wordt gebruikt, maar is afgeleid van het woord Bulletin, oftewel kort bericht.

Deze agenda vul je aan met trackers, lijstjes en bijvoorbeeld memory pagina’s. Allemaal aan te passen aan je persoonlijke wensen.

Wil je bijvoorbeeld met de zomer in aantocht gezonder gaan leven zodat je je net even iets lekkerder voelt in je bikini? Maak een tracker van je eetgedrag en wanneer en hoe vaak je sport. Door het bij te houden word je je bewust van je gedrag en ontwikkeling.

Qua lijstjes zijn de keuzes eindeloos. Ik hou zelf bij welke boeken ik lees, leen en uitleen, welke films ik wil zien, heb gezien en wat ik ervan vond. Ook heb ik een lijst met dingen waar ik blij van word (heel fijn om te bekijken op rotdagen, zodat je jezelf eraan kunt herinneren dat het niet allemaal doom en gloom is) en ook eentje met dingen waar ik me rot door voel, zodat ik die dingen kan vermijden dan wel aanpassen, of gewoon accepteren!

Dit alles kun je zo uitgebreid verfraaien als je maar wilt. Met foto’s, uitgeknipte teksten, quotes, gedichten, plaatjes en stickers of doodles en handlettering.

Het allerfijnste aan bullet journalen is dat je vanuit een heel goed werkende basis de invulling precies kunt uitwerken naar jouw persoonlijke wensen, waardoor het niet alleen gemakkelijk bij te houden is, maar vooral ook leuk en ongedwongen voelt.

Belangrijk om te onthouden en als mantra op te blijven dreunen: door je constant te meten aan anderen word je doodongelukkig en practice makes perfect!  Je bullet journal zal nooit perfect zijn en dat is ook niet het uitgangspunt. Zodra je het alleen doet om complimentjes te krijgen, verlies je het doel uit ogen. Zie het werk van anderen als inspiratie en gebruik het om je eigen ding te doen, en deze te ontwikkelen. Na enige tijd kun je terugkijken op je eigen creatie —- en dat is bemoedigend en fijn om te zien.

Steenpapier? Het materiaal van Stone Notebook

Ik werkte altijd in de standaard bullet journals met stippenpapier, van Leuchtturm, Mus en recentelijk van Rhodia. Ik was heel blij verrast toen ik in contact kwam met Greenstory en hun journals van steenpapier ontdekte. Ik moet toegeven dat ik het nog steeds enigszins magisch vind klinken…Papier gemaakt van steen.

Omdat ik groen probeer te leven en verspilling terug probeer te dringen, vond ik het concept van papier waarvoor geen boom is gekapt en geen druppel water voor is gegoten fantastisch. Ik was dan ook heel enthousiast toen ik het uit mocht proberen.

Op het oog lijkt het papier op dat gemaakt van houtpulp, en dan van zeer hoge kwaliteit. Het is heel glad en zacht en vooral prachtig wit. Het verschil zit vooral in de consistentie. Papier van houtpulp is poreus en zuigt inkt op. Dat doet papier van steen niet, de inkt blijft op het papier ‘liggen’. Daardoor zijn kleuren helderder en intenser, glijdt een fineliner heerlijk, maar moet je wel rekening houden met een zekere droogtijd, zodat je werk niet gaat vlekken en je kunt niet teveel gummen, tenzij je lang genoeg wacht.

Het voordeel is dat de vele markers op alcoholbasis wel op dit papier gebruikt kunnen worden, terwijl deze op ‘normaal’ papier een nachtmerrie zijn omdat ze overal doorheen lekken.

De bullet journals van Greenstory zien er ook aan de buitenkant prachtig chic uit, met een hardcover kaft in verschillende kleuren. De linten en het elastiek houden de boel netjes en georganiseerd.
Op dit moment bestaan de bullet journals uit tachtig pagina’s, maar ik begreep dat er binnenkort ook dikkere journals zullen verschijnen voor bullet journal-verslaafden die, net als ik, nogal rap door een notebook gaan.

Ik kan er nog uren over doorgaan, maar hoe mooi de journals er ook uitzien, wat me vooral enthousiast maakt is hoe ecologisch verantwoord ze zijn. Er zijn geen bomen voor gesneuveld, er wordt door Greenstory juist een boom geplant voor iedere verkochte journal!
Er is geen water nodig om het papier te produceren, terwijl voor één (!!) A4’tje normaal papier twee tot dertien liter water wordt verspild. Het papier is van zichzelf al wit en bevat dus geen bleekmiddel, en de inkt is van natuurlijke stoffen gemaakt! Dit alles is wat me fan maakt van Greenstory. Ik kan niet wachten om verder te experimenteren!

Over Lona

Lona Aalders is auteur van het boek ‘Bullet Journaling: Zo doe je dat’. Ook is ze fotografe, illustratrice en fervent paper lover. Ze woont in een piepklein huisje in Baambrugge, middenin de natuur, eet het liefst taart als ontbijt, droomt van een otter als huisdier en ziet slow living als haar persoonlijke religie. Bullet journaling helpt haar om orde te scheppen en te focussen op de belangrijke dingen des levens.