Handletteren doe je zo

Hoi! Mijn naam is Lars Kamsteeg. Ik ben 18 jaar oud. Ik doe al ruim een jaar aan handletteren, en ik heb sinds oktober 2017 een account op Instagram waar ik mijn creaties deel. Ondanks het feit dat handletteren niet gemakkelijk is, is het razend populair aan het worden. Wil jij ook beginnen, maar weet je niet hoe? Lees dan dit artikel en kom erachter!

Handletteren benodigdheden

Om te beginnen met handletteren heb je niet veel nodig. Zodra je een pen en een stuk papier hebt kun je in principe al aan de slag. Natuurlijk zijn er ontzettend veel spullen die je kunt gebruiken om je handletter skills te verbeteren. Je kunt door middel van fineliners, stiften, potloden, markers, krijt en verf je handletteren opvrolijken en versieren. Om je letters mooi recht te schrijven kun je gebruik maken van een schrijft met lijntjes of ruitjes. Daarnaast zijn er nog allerlei speciale pennen te koop die het handletteren nog leuker, beter, gemakkelijker en sneller maken. Deze pennen hebben meestal een zachte punt, en worden brushpennen genoemd.

Op de foto laat ik jullie een aantal van mijn favoriete spullen zien die ik gebruik voor handletteren.

Pengreep

De manier waarop je, je pen vasthoudt is van groot belang. Je zult met een goede pengreep namelijk goede controle hebben over je handletteren, en je zult niet zo snel last krijgen van kramp. Om goede controle te hebben over je handletteren is het belangrijk je vingers vooraan de pen vast te houden. Op ongeveer één centimeter van de punt af. Doordat je, je vingers vooraan vasthoudt, zijn de bewegingen die je maakt kleiner en erg gecontroleerd. Daarnaast is het belangrijk om niet te hard in je pen te knijpen. Dit is nergens voor nodig en je zult er alleen maar last van hebben!Op de foto’s hieronder laat ik jullie zien hoe ik mijn pennen vastpak voor maximale controle en minimale kramp in mijn handen:

Experimenteren met letterstijlen

Het leuke aan handletteren is dat er geen kaders voor zijn. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Wees jezelf en wees vrij om het op een manier te doen die bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Je kunt experimenteren met verschillende letterstijlen. Je kunt je letters klein, groot, lang, kort, dik, dun, sierlijk of juist strak schrijven. Het is ook heel leuk om dit te combineren! Tijdens het schrijven van bijvoorbeeld een quote kun je ieder woord in een andere stijl opschrijven en versieren. Op het internet vind je veel voorbeelden van dit soort creaties. Als je even geen inspiratie hebt voor letterstijlen is het een goede tip om eens op Pinterest te kijken. Hier vind je enorm veel voorbeelden. Zie deze voorbeelden echter niet als ideaal, maar zie ze als uitgangspunt en inspiratie. Geef er je eigen draai aan!

Op de foto’s hieronder laat ik jullie zien hoe ik experimenteer met verschillende letterstijlen. Ik gebruik hiervoor een Stone Notebook van Greenstory. Dit is erg handig omdat het papier puntjes heeft, waardoor recht schrijven heel simpel is. Ook is het papier super zacht en stevig, wat het handletteren makkelijker maakt. Ook maak ik gebru