Train het stemmetje tegen uitstelgedrag

Fleurige verhalen #2

Wanneer ik eigenlijk verplichtingen heb waar ik geen zin in heb, gebeurt vaak het volgende: in plaats van m’n taken zo snel mogelijk af te maken, meld ik me impulsief aan voor fancy acties (denk: het lopen van een marathon) en koop ik dingen die niet in m’n leven passen (denk: vijf boeken, want god verhoede dat ik opeens door de stapel ongelezen boeken heen vlieg en zonder kom te zitten!). Vervolgens kan ik dan mijn avond besteden aan het nadenken over mijn niet-uitvoerbare trainingsschema of de indeling van een nog aan te schaffen boekenkast.

Soms weet ik mezelf en mijn bankrekening te redden, en hoor ik op het allerlaatste moment een stemmetje dat zegt: ‘weet je wel zeker of dit handig is?’ Hoewel ik ‘m vaak genoeg negeer, weet ik dat ik eigenlijk wel even naar mijn innerlijke stem der rationaliteit moet luisteren. Wanneer ik dat inderdaad doe, en blijkt dat mijn zo ideal lijkende product eigenlijk helemaal niet bij me past en dat waarschijnlijk een halve marathon niet kan voorbereiden binnen drie weken, ben ik toch blij dat ik even de tijd heb genomen om van gedachten te veranderen.

Maar daarvoor heb ik wel de verhalen van anderen nodig. Met dat idee heeft GreenStory het GreenCafé in het leven geroepen: een plek waar iedereen tips en tricks kan delen, kan overleggen over wat handiger is (bullet journaal of to do?), vragen kan stellen (wat is duurzamer, papier of scherm?) en ergernissen en overwinningen op het gebied van planning kan delen.