Recepten bedenken en maken met GreenBook

Altijd al je notities bij de hand en toch in een handomdraai definitief weg

Als blogger wil ik de hele dag door mijn ideeën direct op papier zetten, zodat ik ruimte krijg in mijn hoofd en niets waardevols vergeet. Ik wil echter ook geen enorme papierhandel hebben aan schetsen, steekwoorden die me ergens aan moeten herinneren en recepten die ik uit moet werken. De oplossing is dan meestal: opschrijven op een papiertje, overtypen op de computer en vervolgens het papiertje weggooien. Zonde! Veel te veel papier dat op deze manier verspild wordt.

Dolblij was ik dan ook toen ik Greenbook ontdekte. Nu schrijf ik mijn ideeën op, typ ze over op de computer en wis ze gewoon weer uit! Zo kan ik een leven lang met één notitieboek doen!

Brainstorm

Mijn Greenbook sleep ik overal mee naartoe. Als ik achter mijn bureau werk ligt het naast me, als ik kook ligt het op het aanrecht en als ik reis zit het in mijn tas. Zo kan ik altijd en overal ruimte in mijn hoofd maken door mijn ideeën op te schrijven. Netjes hoeft dat niet, ik verwerk ze immers toch later die dag of de volgende dag op mijn laptop. Dan wis ik ze gewoon weer uit in mijn Greenbook en ik ben klaar voor een nieuwe brainstormronde!

Recepten

Waar ik mijn Greenbook vooral ook ideaal voor vind, is het opschrijven van recepten. Dit werkt twee kanten op: als ik een recept bedenk en als ik een recept wil namaken.

Als ik een recept bedenk, ga ik dit niet pas opschrijven als ik het uitwerk voor op mijn blog, dan ben ik allang vergeten wat ik precies heb gedaan. Nee, ik leg mijn Greenbook op het aanrecht en noteer direct alles wat ik doe. Wanneer ik dan klaar ben om het recept uit te werken voor op mijn blog, kan ik het zo overtypen. Vervolgens wis ik het recept uit en is er weer ruimte voor een nieuwe lekkernij!

De andere kant op werkt echter ook. Als ik een recept van mezelf of van iemand anders op mijn laptop tegenkom en dit wil maken, vind ik het zonde om het uit te printen. Ik schrijf het dan in steekwoorden in mijn Greenbook en loop daarmee naar de keuken. Ik kook of bak het recept en wis het dan weer uit. Als ik dat maar vaak genoeg doe met mijn eigen recepten ken ik ze na verloop van tijd overigens wel uit mijn hoofd ?

Rust voor het milieu én voor je hoofd

Een mooie bijkomstigheid van Greenbook is mijns inziens dat het meer rust in mijn hoofd oplevert dan een papieren notitieboek of kladblaadje. Papier is toch iets definitiefs: je bent langer geneigd het te bewaren omdat je misschien nog iets anders op datzelfde papiertje kwijt kunt en als je het dan uiteindelijk weggooit doorloopt het nog diverse stappen voordat het daadwerkelijk je huis uit is. Als ik iets in mijn Greenbook schrijf en later uitwis, is het echt weg.

Ik kan het niet “ont-uitwissen”, weg is weg.

Dat is veel definitiever en geeft daarom ook veel meer rust in mijn hoofd: het is echt nergens meer. In tegenstelling tot papier, dat eerst op je bureau, dan in de afvalzak, dan in de container en dan als het goed is bij een papierfabriek terechtkomt, is de boodschap die je zojuist in je Greenbook hebt uitgewist definitief weg. Niet meer in je hoofd én niet meer in het milieu: echt rust.

Over Giulia

Giulia vertelt op haar blog www.renmeisje.com van alles over een duurzame, bewuste levensstijl. Van de allerlekkerste plantaardige recepten tot meditaties en van tips om met minder spullen te leven tot reviews over groene producten. Daarnaast werkt ze in een sportschool en is ze zelfstandig tekstschrijver. Op www.renmeisje.com komen al die passies mooi samen!