10 tips voor een productieve dag

Tien tips voor een productieve dag, van ons GreenTeam!

1. Begin de dag ervoor

Maak vandaag alvast een duidelijke to-do lijstje met de belangrijkste punten voor morgen. Let op: alleen morgen! Zo schep je geen overdreven verwachtingen, maar vergeet je ook niet waar je mee bezig was als je straks je laptop dichtdoet.

Vergeet niet ook niet-werkgerelateerde activiteiten mee te nemen in je lijst (denk aan het uitlaten van je hond). Ze zijn ook belangrijk, en vragen, of we dat nu willen of niet, om onze tijd!

2.  Begin met de grootste uitdaging

Het klinkt waarschijnlijk onaantrekkelijk, maar ons GreenTeam begint altijd met het doorhakken van de moeilijkste knopen. Op die manier kun je je andere taken met een leeg hoofd beginnen, zul je merken dat die opeens veel makkelijker blijken! Ook werkt deze methode goed voor je zelfvertrouwen: het uitstellen van belangrijke taken is namelijk niet alleen funest voor je productiviteit, maar ook voor je mood.

3. Onderschat jezelf (ja, echt)

‘Maak realistische doelen’ is misschien een voorspelbare tip, maar echt: mensen hebben de neiging om zichzelf structureel te overschatten (zie dit artikel,  in het Engels). Het gevolg? Teleurstelling en frustratie. Probeer daarom jezelf eens te onderschatten – je zult zien dat het je werk ten goede komt, en het lijkt alsof je zelfs tijd over hebt, die je vervolgens met frisse moed kunt invullen!

4. Zeg me na: multitasken bestaat niet

De gemiddelde hedendaagse baan lijkt bijna onmogelijk om uit te voeren zonder te multitasken. E-mails, belletjes, tweets: de overvloed aan informatie laat ons geen andere optie. Maar let op: uit verscheidene serieuze studies blijkt dat multitasken niet bestaat – het is een mythe die we onszelf vertellen, en leidt bovendien niet tot de gewenste resultaten. Zoals de Eagles al zongen, take it easy, en get more done!

5. Onderschat anderen

Oké, dit is ons laatste (schijnbaar) negatieve puntje. Wat we bedoelen, is dat anderen waarschijnlijk net zo druk (denken te) zijn als jij. Ze hebben net zulke lange to-do lijstjes, en vinken ook slechts zelden al hun puntjes af. Het is aannemelijk dat jij een puntje op hun to-do lijst bent, en dat je dat gewenste e-mailtje een paar dagen later ontvangt.

Probeer een beetje flexibiliteit in te bouwen in je planning: zo voorkom je dat je te afhankelijk wordt van anderen. (Die flexibiliteit gaat trouwens nóg makkelijker met onze to-do list pagina’s, maar dat terzijde ? )

6. Weg met de spam, en alles wat daarop lijkt

Open je inbox – niet om mails te beantwoorden, dit keer – en verwijder al die onnodige emails, ook al vind je ze nog zo leuk. Al die promotie-mailtjes zijn misschien goed uitstelmateriaal, maar dat is juist wat we niét willen! Je doel: een structureel lege inbox. Hulp nodig? Neem eens een kijkje bij Inbox Zero.

7. Omarm flight mode, ga offline

Je hebt taken waarvoor je het internet eigenlijk niet echt nodig hebt (ja, echt!): je oma bellen, een pakketje afleveren, lunch kopen, ga maar na. Zorg ervoor dat je het internet dan ook uit/thuis laat wanneer dat mogelijk is. Dit geeft je wat headspace, en wie weet leidt het wel tot een briljant nieuw business-idee!

Productief werken met GreenBook

8. Organiseer je werkplek

Vooral voor de thuiswerkers – zoals de leden van ons GreenTeam – kan dit een uitdaging zijn. Het komt niet zelden voor dat we onze belastingpapieren zoeken tussen een stapel vakantiekiekjes, of dat onze visitekaartjes uiteindelijk toch tussen de ansichtkaarten blijken te liggen. Probeer een systeem te bedenken dat bij je werkplek(ken) past, en als je toch bezig bent: vergeet niet te investeren in opslagplaats, zowel fysiek als online!

9. Upgrade niet alleen je computer, maar ook jezelf

Oftewel, maak tijd vrij voor na- en bijscholing. Wanneer we eenmaal een baan, of een opdracht vinden, is het makkelijk om er zo in op te gaan. Hoewel je werk natuurlijk belangrijk is, is het nog belangrijker om niet te vergeten dat werk vrijwel altijd tijdelijk is, en persoonlijke ontwikkeling voor altijd. Praat met je werkgever(s) over de opties, en neem zelf initiatief: het is nooit makkelijker geweest dan nu! Check Ted voor inspirerende talks, Coursera voor MOOCs over een groot aantal verschillende thema’s, en Headspace voor de broodnodige ontspanning.

10. Sta op tijd op

Elke dag. Ja, het is lastig. Maar na een tijdje zul je merken hoeveel tijd en ruimte je ervoor terugkrijgt! Niet zo verrassend dus, dat op tijd opstaan gerelateerd isaan goede prestaties!

PS.

Personal Pro Tip van Fleur: gebruik verschillende browsers

Onlangs geïmplementeerd, nu al een unaniem belachelijk groot succes. Kies een browser om mee te werken, en een andere voor ontspanning en al je andere activiteiten. Zo is vrije tijd vrije tijd. Veel plezier!

About the author

Fleur is Greenstory’s all-round text editor, and loves anything that smells like old paper. Which is why, as a form of self-disciplination, she decided to work for Greenstory and promote erasable, endlessly renewable notebooks.

2018-08-28T07:36:34+00:00

One Comment

  1. Kaim december 5, 2017 at 9:43 pm - Reply

    Leuk artikel Fleur!

Leave A Comment


Support
Neem contact op met Kaim Masmas

7 dagen per week – in het weekend minder beschikbaar
Live Chat via de knop rechts onderin

Bel/app +316 27 22 42 46
Stuur een mail naar wecare@ourgreenstory.com

There are no products